The Kastro House

Renovation

Project

Renovation

Client

Private

Pics

Kim Powell

Location

Paroikia, Paros

Status

For Sale
Contact: +30 6936069340

Το σπίτι βρίσκεται απέναντι στο ανατολικό σωζόμενο τμήμα του Κάστρου σημέιο αναφοράς της Παροικίας. Το κτήριο υπήρξε πάντα οικία έως το 1973 ισόγεια, λιθόκτιστη και έκτοτε διώροφη. Κύριος στόχος της ανακαίνισης υπήρξε η λειτουργική επίλυση των 80 τετραγωνικών και η φωτεινότητα όλων των χώρων. Αν και η κατοικία βρίσκεται στο κέντρο του Παραδοσιακού οικισμού οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να προσδώσουν έναν πιο «αστικό» χαρακτήρα στο εσωτερικό. Εξωτερικά η αρχιτέκτων σεβάστηκε το Κυκλαδίτικο παραδοσιακό μοντέλο. Λευκές όψεις, μικρά ανοίγματα, ξύλινα κουφώματα με καϊτια.

Στο ισόγειο, κυρίαρχη θέση κατέχει η μεταλλική κλίμακα, η οποία οδηγεί στον όροφο. Ο προθάλαμος της οικίας διαμορφώνεται από ένα έπιπλο κατασκευασμένο από μάρμαρο Κρήτης. Στην πίσω πλευρά του επίπλου κρύβεται η τηλεόραση και το καθιστικό. ‘Όλοι οι χώροι διημέρευσης χωροθετούνται στο ισόγειο το οποίο έχει μόνο μία όψη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν τοίχοι παρά μόνο «διάφανα» μεταλλικά διαχωριστικά. Η κουζίνα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ισογείου και φωτίζεται από έναν ανοιγόμενο φεγγίτη στην οροφή.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι στην πλειονότητα τους εντόπια: Μάρμαρο Τήνου, Πάρου και Κρήτης στα έπιπλα, επιχρίσματα και μωσαϊκά με αδρανή υλικά από το λατομείο της Πάρου στα δάπεδα καθώς και ως επένδυση σε κάποιους τοίχους. Την επίπλωση αποτελούν πολλά mid century έπιπλα και φωτιστικά τα οποία «μπλέκονται» με πιο σύγχρονες επιλογές. Ξεχωρίζουν το φωτιστικό της σειράς arrangements του Μιχάλη Ανστασιάδη για την Flos, το “Surfboard” table των Charles and Ray Eames, Τα Artichair & Artitable του Σπύρου Κίζη. Ο πρώτος όροφος της οικίας έχει θέα στο Κάστρο κα ανοίγεται σε δύο μικρές βεράντες. Τα υπνοδωμάτια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να φωτίζονται από την Ανατολή και την Δύση, τα μεταλλικά εσωτερικά χωρίσματα επιτρέπουν την θέα του Μεσαιωνικού Κάστρου. Η βεράντα του ορόφου αποτελεί την συνέχεια του εσωτερικού και το βασικό καθιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Σπύρο Κίζης σχεδίασε και κατασκεύασε ένα τραπέζι και πάγκο από φύλλα μετάλλου στο χρώμα της ελιάς.